Wat is een BKR registratie ?

Een BKR registratie, (bureau krediet registratie) u zult er vast wel eens van gehoord hebben en als u niet weet wat het is zult u in de meeste gevallen ook geen negatieve BKR registratie hebben. Maar er zijn ook genoeg mensen die niet weten of ze een negatieve BKR registratie hebben. Wij zullen hier uitleggen wat een BKR registratie precies inhoudt.

Het BKR (Bureau Krediet Registratie) houdt van ieder persoon die in Nederland een krediet heeft afgesloten een elektronisch dossier bij, dit wordt opgeslagen in het CKI (Centraal Krediet Informatiesysteem). Ieder krediet contract wat u heeft afgesloten is dus bekend bij het bureau krediet registratie in Tiel, inmiddels staan daar meer dan 9 miljoen mensen geregistreerd ook de mensen met eventuele betalingsachterstanden langer dan 3 maanden staan daar geregistreerd, 92% staat positief geregistreerd bij het BKR. Als u positief geregistreerd staat bij het BKR dan betekent dit dat u een overeenkomst bent aangegaan en altijd netjes de rekeningen heeft betaald, hiermee schept u vertrouwen bij eventuele toekomstige financiële dienstverleners.

Het is vervelend als u negatief geregistreerd staat bij het BKR maar in feite is het BKR er om u als consument te beschermen tegen overkreditering en de daarop volgende problemen. U wordt dus als het ware in bescherming genomen door het BKR zodat u niet meer leent dan dat u terug kunt betalen. 8 procent van de mensen welke geregistreerd staan bij het BKR heeft moeite om aan de betalingsverplichting te voldoen. Als u een negatieve BKR registratie heeft en u wilt toch geld lenen dan kan de minilening uitkomst bieden.

Bureau Krediet Registratie

BKR registratieIn 1965 werd het BKR (bureau krediet registratie) in Tiel opgericht en inmiddels zijn er 100 mensen werkzaam en 863 bedrijven zijn aangesloten bij het BKR in Tiel. Ieder bedrijf welke is aangesloten bij het BKR is verplicht om een betalingsachterstand van zijn klant te melden bij het BKR. Als een bedrijf een klant aanmeld bij het BKR dan is het bedrijf verplicht dit aan de klant door te geven. Het ligt aan de overeenkomst wanneer een betalingsachterstand wordt gemeld bij het BKR, als u een betalingsachterstand heeft op uw hypotheek dan is de periode waarna u zal worden aangemeld 4 maanden. Het melden van een achterstand wordt een ‘Achterstandsmelding’ genoemd. Achter de naam van de consument met een achterstand zal een ‘A’ worden geplaatst bij het betreffende krediet. Een achterstand wordt altijd geregistreerd, ongeacht de hoogte van de achterstand. Zodra u de achterstand heeft weggewerkt zal er een ‘H’ van Herstel achter uw naam komen te staan, mits de overeenkomst nog doorloopt. Als de achterstand is ingelopen en daarmee de overeenkomst is beëindigd, dan wordt een einddatum bij de overeenkomst geplaatst. De ‘A’ van Achterstand blijft met de einddatum wel staan bij de betreffende overeenkomst. Vijf jaar na de einddatum verdwijnen de gegevens over de beëindigde overeenkomst automatisch uit het bestand.

Telecom bedrijven doen vanaf 1 januari 2011 geen BKR registratie meer, zij doen dat bij Prevental dit is een samenwerkingsverband van de telecombedrijven.

Waar is het BKR voor ?

Bedrijven kunnen de kredietwaardigheid van de consumenten toetsen bij het bureau krediet registratie, als u een geld bedrag gaat lenen dan zal de kredietverstrekker dus eerst nakijken of u in het verleden altijd uw betalingsverplichtingen bent nagekomen. Als u in het verleden uw betalingsverplichting niet bent nagekomen dan staat u negatief geregistreerd bij het BKR en de kans is dan heel klein dat u een nieuwe lening aan kunt vragen. Het BKR helpt krediet- en betalingsrisico’s te beperken en overkreditering en andere problematische schuldsituaties te voorkomen.

BKR opvragen

Als u wilt weten of u een negatieve BKR registratie heeft dan zult u dit moeten opvragen, maar hoe kunt u een BKR registratie opvragen ? U kunt de BKR registratie online via de website van het BKR opvragen, er zijn echter wel kosten aan deze aanvraag verbonden. U kunt kiezen uit 3 verschillende mogelijkheden, u kunt de registratie ophalen bij een postkantoor (postagentschap) (+ € 8,15), of u laat de registratie thuisbezorgen (+ € 12,70) maar u kunt ook naar Tiel gaan en de registratie persoonlijk ophalen (geen extra kosten). Op de website van het BKR leest u precies wat de voorwaarden zijn van het opvragen van een BKR registratie. U kunt ook bij uw eigen bank een aanvraagformulier ophalen, u moet zich hiervoor legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. De kosten hiervoor zijn €4,95.

BKR registratie ongedaan maken

Als u eenmaal een negatieve BKR registratie heeft is er ook een mogelijkheid om de BKR registratie ongedaan te laten maken. Dit kunt u doen door schriftelijk bezwaar te maken bij de kredietverstrekker, de kredietverstrekker kan u precies vertellen hoe u een BKR registratie ongedaan kan maken. Als uw registratie verwijderd is dan is het veel makkelijker om ergens een lening aan te vragen, u staat immers niet meer geregistreerd als iemand die zijn betalingsverplichtingen niet na komt. Dus als het mogelijk is dan is het raadzaam om de BKR registratie te laten verwijderen.

AanbiederMinimaalMaximaal
Cashper€100,-€600,-Aanvragen
Ferratum€100,-€800,-Aanvragen
Lenen met advies€500,-€100.000Aanvragen
Kredietspotter€500,-€100.000Aanvragen
FX.nl - Hypotheken€1000,-€800.000Aanvragen
A-Krediet€1000,-€10.000Aanvragen
steffenBKR registratie